parea

Καλώς ήλθατε στην παρέα του Φυσικού Αγροκτήματος Ροβιανίτη (ΦΑΡ).
Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τα αγαθά που διαθέτει το αγρόκτημα, καθώς και απαντήσεις σε τυχόν απορίες γύρω από αυτά.

 

  Η διάθεση των αγαθών αυτών μέσω της ”παρέας” είναι μία πιο οργανωμένη διανομή από αυτήν που γινόταν μέχρι πρότινος σε πολύ κλειστό κύκλο συγγενών και φίλων. Στηρίζεται όμως στις ίδιες αρχές της εμπιστοσύνης, και της προσωπικής ανθρώπινης επαφής. Στην ουσία προσφέρουμε το περίσσευμα από τα αγαθά που παράγουμε για προσωπική κατανάλωση. Πως φτάσαμε όμως ως εδώ;

  Ύστερα από χρόνια προσπάθειας για μία φυσική καλλιέργεια χωρίς ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Η ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ αρχίσαμε να έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε σοδειές. Το επόμενο βήμα ήταν η πρόσκληση σε φιλοξενία και εκπαίδευση ανθρώπων από όλο τον κόσμο με αντάλλαγμα την βοήθεια στις μη μηχανοποιημένες αγροτικές εργασίες του ΦΑΡ. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερες σοδειές άρα και ανάγκη μεγαλύτερης διάθεσης πέρα από την οικογένεια και τους φίλους. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της παρέας.
  Κάθε Πέμπτη φεύγει ένα αυτοκίνητο από το αγρόκτημα και πάει στην Πάτρα για να μοιράσει σε οικογένεια και φίλους αγαθά από το κτήμα. Πλέον το αυτοκίνητο κάνει στάσεις και στα σπίτια της παρέας ή οποία συνεχώς μεγαλώνει
  Ευελπιστούμε μέσα από αυτή την διαδικασία να προμηθεύσουμε πιο πολλούς ανθρώπους με τα αγαθά μας αλλά και να διαδώσουμε το μήνυμα ότι μία άλλη γεωργία είναι εφικτή. Θέλουμε να περιηγηθείτε στο σάιτ μας αλλά και να επισκεφθείτε το αγρόκτημά μας στην Άρλα για να διαπιστώσετε μόνοι σας τις ατελείωτες δυνάμεις της φύσης καθώς και τις προοπτικές της ανθρώπινης συνεργασίας.

Για να δει κανείς τα αγαθά που διαθέτουμε αυτή την στιγμή αρκεί να επισκεφθεί την σελίδα www.afugrasu.com/agatha

Το κυριότερο αγαθό που ευελπιστούμε να διαθέτουμε στην παρέα μας είναι η χαρούμενη εργασία ανθρώπων με όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. ‘Έτσι θα διαθέσουμε τοματίνια που περιέχουν μέσα τους τις διαδικασίες, διαλογής και συγκομιδής. Θα διαθέσουμε ελιές βρώσιμες που περιέχουν , συγκομιδή διαλογή και επεξεργασία. Θα διαθέσουμε χόρτα άγρια και ψιλικά καθαρισμένα και πλυμένα, αρωματικά βότανα και έλαια, βάμμα πρόπολης, μέλι από μη μηχανοποιημένη, παραδοσιακή, στατική μελισσοκομία, δενδρύλια από το φυτώριό μας, και σπιτικές κονσέρβες από την κουζίνα μας, ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα από τον φούρνο μας κ.τ.λ.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι προτίστως παράγουμε αγαθά για κατανάλωση μέσα στο αγρόκτημα και κατόπιν μοιράζουμε το περίσσευμα αν αυτό υπάρχει. Επίσης προτιμάμε τις εποχικές καλλιέργειες την μεγάλη ποικιλία από την ποσότητα. Όποτε αν κάποιος θέλει να προμηθεύεται ολοχρονίς μαρούλια μάλλον θα πρέπει να τα αναζητήσει στην αγορά   

Στην σελίδα www.afugrasu.com/agatha μπορεί να δει κανείς τα διαθέσιμα αγαθά . Κατά καιρούς ανάλογα με τις συγκομιδές και με την ζήτηση μπορεί να προστίθενται αγαθά ή να εξαντλούνται. Εμείς θα φροντίζουμε η σελίδα να είναι ενημερωμένη. Οι φίλοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας τηλεφωνικά αν θέλουν κάποιο από τα αγαθά για να μας το ζητήσουν

Η παραγωγή των αγαθών στο χωράφι μας στηρίζεται στις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας αλλά επεκτείνεται πιο πέρα και από αυτές. Είμαστε πολύ φειδωλοί στο τι βάζουμε μέσα στο χωράφι μας γιατι ξέρουμε οτι αυτό θα καταλήξει στο στομάχι το δικό μας και των φιλοξενούμενών μας.
  Τα συμβατικά λιπάσματα έχουν πρόσθετα που θέλουμε να αποφύγουμε,  μπλοκάρουν την συνεργασία των μικροοργανισμών με τα φυτά, απαιτούν πολύ νερό για την πρόσληψή τους από τα φυτά και αφήνουν κατάλοιπα άλατα. Τέλος η παραγωγή τους είναι ενεργειακά ασύμφορη και στηρίζεται στο φτηνό πετρέλαιο, τον πόλεμο την εκμετάλλευση ανθρώπων και την παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Δεν νοείται βιώσιμη αγροτική παραγωγή στηριζόμενη σε αυτά. Τα χρησιμοποιήσαμε στα κυπαρίσσια περιμετρικά του κτήματος για ταχεία ανάπτυξη αυτών και δημιουργία ανεμοφράχτη και μικροκλίματος, καθώς και σε εξαιρετικές ειδικές περιπτώσεις μα ποτέ για παραγωγή τροφής.
  Τα προϊόντα φυτοπροστασίας χωρίζονται στα συμβατικά και στα βιολογικά. Όσον αφορά στα συμβατικά παρασιτοκτόνα,ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα κ.τ.λ. δεν ασχοληθήκαμε ποτέ μαζί τους και ούτε πρόκειται.Τα θεωρούμε επικίνδυνα δηλητήρια. Όσον αφορά στα βιολογικά ενίοτε φτιάχνουμε τα δικά μας σκευάσματα με βάση το σκόρδο, την τσουκνίδα, το πολυκόμπι κ.α. Ώς εντομοκτόνο χρησιμοποιούμε τον ορυκτό διατομίτη και σε εξαιρετικά ειδικές  περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τον χαλκό ως μυκητοκτόνο.
  Παρ’ όλα αυτά η φιλοσοφία μας είναι πως μία έξαρση μυκητολογική ή εντόμων ή ζιζανίων είναι ή απάντηση της φύσης σε κάποιο λάθος που κάναμε και ή “κύρηξη πολέμου” στην έξαρση αυτή είναι μόνο μία προσωρινή λύση για να ξαλαφρώσουμε τα φυτά. Σκοπός μας είναι μέσα απο κάθε κύκλο καλλιέργειας να γινόμαστε σοφότεροι να διαλέγουμε το γενετικό υλικό με τα λιγότερα προβλήματα ακόμα και αν έχει μικρές σοδειές και να μην κηρύσσουμε πόλεμο στην φύση με τα διάφορα …κτόνα.